duminică, 27 mai 2012

ASEMĂNĂRI DE COMPORTAMENT LA RASE DIFERITE


La şcoală, profesorul le face elevilor educaţie politică. La final, întreabă :
-         Aţi înţeles ?
-         Daaaa ! răspunde clasa.
-      Ce aţi înţeles ? Ia spune Gigel : care este comportamentul politicianului ?
-       E acelaşi cu comportamentul şoarecilor din beciul mătuşii.
-  Gigel, trebuie să fim respectuoşi cu demnitarii noştri.
-         Dar ei, de ce nu ne respectă pe noi ?
-         Cine a spus asta ?
-         Ooooo, toată lumea. Să vedeţi seara când vin toţi vecinii la unchiul sau la bunicul. Să-i auziţi ce spun ! Nenea Tomică zice că  : „ De ce îşi bat atâta joc de noi ? De ce ne închid spitalele, în loc să investească în ele ? Şi de ce lasă medicii să plece din ţară ? Ca să murim ?! Asta vor ?! ”. Asta spune nea Tomică.
Iar tanti Aglaia e şi ea foarte furioasă, pentru că nepotul ei, care este cercetător, a inventat ceva pentru care străinii îl apreciază, iar aici nu dă nimeni doi bani pe talentul lui. Dimpotrivă, i se pun chiar beţe-n roate. El nu vrea să-şi vândă străinilor inteligenţa, dar e posibil să nu aibă altă soluţie, căci aici n-are şanse pentru că le-ar strica afacerile unor escroci, implicaţi în politică.  Asta spune tanti Aglaia.
Iar fiica lui nenea Pandele, lucrează în cultură. Spune că e dezastru, că şi-a băgat dracu, pardon, partidul coada în cultură, şi că prea o controlează. Că nu e normal să se amestece un partid de agramaţi într-un domeniu pe care nu-l cunoaşte. Că toţi ăia de la partid, care-şi bagă coada, ar trebui mai întâi să meargă la şcoală, să-şi continue studiile, că şi le-au lăsat neterminate când au intrat în politică. Şi să citească măcar câteva zeci de mii de cărţi. Abia după aceea să privească spre acest domeniu. Chiar şi atunci, cu sfială.
-         Deci, Gigel, ce ai înţeles tu din lecţia de educaţie politică de azi ?
-         Din lecţia predată de dvs. ?
-         Da.
-     N-am înţeles mare lucru. Însă am înţeles multe despre comportamentul politicianului din discuţiile care au loc în toate serile la noi în grădină. Am înţeles aşa : politicienii din ţara noastră seamănă foarte mult cu şoarecii din beciul mătuşii. Iar mătuşa seamănă cu naţiunea muncitoare.
-         Explică-ne.
-  Adică mătuşa munceşte în zadar, atâta vreme cât nu stârpeşte rozătoarele. Toată munca ei e zadarnică. Şoarecii strică tot. Astă-toamnă, mătuşa a făcut multe provizii pentru iarnă, pentru toată familia. A muncit mult pentru cele 300 de borcane de zacuscă, legate cu celofan. Toate celofanele au fost roase de şoareci, care au gustat câte puţin din fiecare borcan. Oare n-ar fi putut să aibă un pic de respect faţă de munca mătuşii şi să strice numai vreo două, trei sau zece borcane, şi să mănânce tot din ele, dar să nu le strice pe toate ?
-         Ha, ha, se amuză Ionuţ. Le-a fost mai comod aşa. Gândeşte-te, Gigele că dacă ar fi mâncat tot din borcan, ar fi trebuit să intre înăuntru. Apoi n-ar mai fi putut ieşi. Vezi, Gigele, nu sunt ei chiar proşti. Au ştiut ei de ce au gustat din toate borcanele.
-         Poate au fost şi curioşi să vadă dacă e acelaşi gust la toate sau sunt gusturi diferite. Poate au făcut degustare, la fel cum fac oamenii degustare de vinuri, spune Dănuţa.
-         Da, exact, au făcut degustare de zacuscă, spune Ionuţ.
-         La toamnă poate o să le pregătească mătuşa ta mai multe borcane, poate vreo 8 – 900 de borcane, că vezi ce curioşi sunt, spune Cătălina.
-         Voi cu cine ţineţi ? întreabă Gigel dezamăgit.
-         Cu tine. Ar trebui ca mătuşa ta să se simtă măgulită, fiindcă munca ei a fost apreciată.
-         Vedeţi ? La fel fac şi politicieii. Oricât ar munci naţiunea e zadarnic, căci ei vor găsi modalităţi şi pretexte să-i ia tot. Cu alte cuvinte, pentru cetăţeni există doar muncă în zadar. La fel ca munca mătuşii : muncă pentru prosperitatea şi înmulţirea rozătoarelor.
-         Constat că lecţia s-a prelungit şi pe perioada pauzei şi că de fapt adevărata lecţie, la care s-a implicat şi clasa, a fost predată de Gigel, nu de mine, spune domnul profesor.
-         Vai, domn' profesor, nu-i adevărat. Noi am fost foarte atenţi la ce ne-aţi predat.
-         Da ? Şi ce aţi reţinut din lecţia de azi ?
-         Că politicienii seamănă cu şoarecii, spunde clasa în cor.
-         Şi cine v-a învăţat asta, eu sau Gigel ? 
          -         Gigel, răspunde clasa-n cor.         (Schiţă extrasă din volumul „Unde nu-i cap, paloşul nu-l taie”, autor Gabriela Morar)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu