sâmbătă, 16 noiembrie 2013

"TV. EVENIMENT" ARE PROBLEME



Cei de la "Tv. Eveniment" au necazuri mari. Iar nu au ştiri triste. De două zile.
-         Măcar o inundaţie să avem. Sau o bătaie, sau un scandal, sau nişte înjurături.
-         Poate ne salvează domnul de la Meteo. L-am invitat în studio la ora 17.
-         Poate îl conving să promită nişte inundaţii, zice d-na Crina, moderatoarea emisiunii.
-         Sau măcar o vijelie, o furtună…
-         Sau, chiar un Tzunami.
Vine domnul de la Meteo :
-         Domnule, cum va fi vremea ?
-         Vom avea vreme frumoasă, însorită.
-         Ploi nu vom avea ?!
-         Nu, în următoarele trei zile, vremea va fi însorită, vom avea în jur de 22 – 24 de grade. Vor fi zile de primăvară foarte frumoase.
-         Şi nu vom avea inundaţii, ploi deloc ?!
-         Deloc doamnă. Soare şi temperaturi foarte plăcute în următoarele zile.
-         Deci, să ne luăm umbrela, trage concluzia doamna moderator.
-         Nu, doamnă ! Va fi vreme însorită ! Nici un nor pe cer ! Nu înţelegeţi ?! răspunde cu nervi domnul meteorolog.
Dar doamna moderator o ţine pe a ei şi îi sfătuieşte pe telespectatori :
-    Deci, stimaţi telespectatori, aşa cum aţi auzit, nu trebuie să plecăm de acasă fără umbrelă, şi de asemenea, trebuie să ne aşteptăm la ploi torenţiale, care probabil vor duce la inundaţii în multe zone.
În următoarea zi, apare în sfârşit o ştire pe placul postului : o persoană publică foarte cunoscută a fost internată în spital. "Tv. Eveniment" speră să aibă o ştire cât mai neagră şi să fie primii care o vor da. Aşa că, negociază cu o asistentă, să îi informeze urgent dacă se întâmplă ceva grav. Asistenta, după trei zile, îi anunţă că starea pacientului s-a agravat şi e foarte posibil să moară în scurt timp. Postul Tv., din dorinţa de a fi primii aducători de veşti rele, nu verifică la sursă, şi dă ştirea : "După trei zile de la internare, pacientul … a decedat în această dimineaţă". În realitate, după încă două zile, "decedatul", a apărut pe la diferite posturi Tv., fericit că a reuşit să fenteze moartea. (Chiar şi Gigel a chemat-o pe bunica să vadă ştirile : "Bunico, hai să te uiţi la televizor, că vorbeşte mortul.") Oamenii nu înţelegeau :
-         Ăsta nu ar fi trebuit să aibă astăzi, înmormântarea ?
-         Poate s-a decis să participe la propria înmormântare, în calitate de spectator.
-         Da, e mai bine să fii spectator, decât actor în rolul principal.
Dar ce frumos ar fi fost pentru postul "Tv. Eveniment", dacă pacientul nu s-ar fi vindecat şi ar fi devenit actorul principal al unei înmormântări ! Ce transmisiune în direct ar fi fost ! Ce audienţă ! Ce plânsete ! Ce lume bună ! Şi ce veselie !

Din păcate, aceasta nu este o ficţiune. E adevăr în procentaj de 98 la sută, ceea ce, e foarte bine, în comparaţie cu unele "ştiri", din alea noi-nouţe, care sunt adevărate în procentaj de zero la sută (ca aceea că vine ploaia, când domnul de la Meteo ne dă vreme bună. Sau ca aceea că cineva a murit, când el tocmai a ieşit din spital şi e bine mersi).           (Schiţă extrasă din vol. « Ţara păcălelilor », autor Gabriela Morar).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu