luni, 17 iunie 2013

BUNICUL ŞI TELEFOANELE



   BUNICUL  ŞI  TELEFOANELE
DĂ-MI  UN TELEFON, BUNICULE



La bunici au venit pentru câteva zile nişte nepoţi de la oraş. La plecare, nepotul i-a spus bunicului :
-         Când vii pe la noi, dă-mi un telefon înainte.
Şi au plecat, luându-şi rămas bun.
Dar bunicul a rămas foarte dezamăgit :
-         Ce nesimţiţi pot fi orăşenii ăştia. Eu i-am primit în casa mea fără să le cer nimic, iar lor trebuie să le fac cadou un telefon ca să mă primească la ei.
-         Cum aşa, bunicule ? îl întrebă nepoata.
-         Au zis că dacă vreau să merg la ei, înainte, să le dau un telefon. Ei uite că nu le dau ! Dacă le trebuie un telefon, n-au decât să-şi cumpere un telefon ! Eu nu le cumpăr, nici de-al dracu’ !
-         Bunule, « Dă-mi un telefon »  înseamnă, de fapt « Sună-mă ».
-         Aşa ?   (Ma. 15.04.2008).

BUNICULE,  DĂ-MI  TELEFONUL  SAU  DĂ-MI  NUMĂRUL
Ginela îi făcuse bunicului cadou, un telefon mobil, de ziua lui. Bunicul se mira că nu îl sună prea mulţi, dar când cineva îi spunea :
-         Vreau să te sun mâine. Dă-mi telefonul tău. 
Bunicul răspundea:
-         Nu ţi-l dau. E al meu. Dacă vrei să mă suni, cumpără-ţi telefon. Pe al meu, nu ţi-l dau !
Într-un singur caz, a vrut bunicul să dea telefonul. Cu totul ! Iată cum : avea bunicul de rezolvat o problemă importantă, iar un funcţionar care urma să îl ajute în rezolvarea problemei, i-a spus :
-         Dacă aveţi telefon, vă rog să mi-l daţi şi mie.
-         Sigur că vi-l dau. Dumneavoastră vi-l dau ! Dar altora, nu.
Şi bunicul îi oferi omului telefonul. Iar tipul avea două nedumeriri : 1. de ce bunicul îi oferea aparatul telefonic ?  şi 2. de ce era atât de important sau de secret numărul de telefon al bunicului, de nu vroia să îl dea şi « altora » ?
Degeaba i-a explicat Ginela cum că expresia « Dă-mi telefonul » trebuie înţeleasă ca « Dă-mi numărul de telefon », şi nu aparatul, căci bunul zicea că telefonul lui nu are nici un număr, după care descoperise un număr scris pe aparat, respectiv C28, iar de acum celor care îi mai cereau telefonul, sau numărul de telefon, bunicul le răspundea :
-         Vrei numărul meu de telefon ? Notează :  C28.
De mare folos i-a fost bunicului telefonul ! Ce se făcea fără el ?      (V. 18.04.2008).     (Schiţă extrasă din vol. "Ne merge bine", cap. "Uuu…mor de bine", autor Gabriela Morar).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu